A Spiritus Disc Golf Park 2014-es házibajnokságának kiírása
(scroll down for english)

A házibajnokság tavalyi nagy sikerén felbuzdulva, idén újra nekivágunk a megmérettetésnek. A bajnokság részletes szabályait itt olvashatjátok.

1. Regisztráció, nevezési díj

A házibajnokságon való indulás feltétele mindössze egy rövid, e-mailes regisztráció. A regisztrációs e-mail elküldésével igazolod vissza, hogy elfogadod a házibajnokság itt részletezett szabályait, és hogy részt kívánsz venni a bajnokságban.

Ha tavaly legalább egy kört lejátszottál a bajnokságban, akkor külön regisztrációra most nincs szükséged, már benne vagy a rendszerben. Ha mégsem akarsz indulni, vagy nem fogadod el a verseny feltételeit, akkor kérlek ezt viszont jelezd.

Ha új vagy, akkor küldj egy e-mailt a dani@disc-golf.hu címre, és jelezd benne,  hogy elfogadod a házibajnokság szabályait, és indulni kívánsz a házibajnokságon. Ennyi az egész!

További tudnivalók a jelentkezéssel kapcsolatban:

 • A házibajnokság minden a disc golf sport iránt érdeklődő játékos számára nyitott, játéktapasztalattól és játéktudástól függetlenül
 • Jelentkezni a 2014-es bajnokság végéig, azaz 2014. október 31-ig lehet, azaz bármikor be lehet kapcsolódni a versenysorozatba
 • Egyszeri nevezési díj a házibajnokságra nincsen, viszont a játékosok minden, a házibajnokság értékelésébe beszámító lejátszott kör után 200 forintot ("green fee") fizetnek a verseny szervezőnek. Az ilyen módon beszedett nevezési díjakat egyrészt a házibajnokság díjazására, másrészt pedig a Spiritus Disc Golf Park rendszeres karbantartási munkálataira fordítjuk.

2. Lebonyolítás

A bajnokság lebonyolítása önszerveződő módon történik, egy ünnepélyes nyitó alkalom, és egy záró nap kivételével nem lesznek szervezett, előre kijelölt versenynapok. A bajnokság lényege, hogy a benne résztvevők amikor idejük engedi, kis csoportokba szerveződve, közösen lejátszanak egy-egy kört, és az azon elért eredményt "bediktálják" a versenyszervezőnek.

Ahhoz, hogy egy adott lejátszott kör a házibajnokságba beleszámítson, azaz kiértékelt kör legyen, az alábbi feltételek mindegyikének teljesülnie kell:

 • A kört regisztrált játékosnak kell lejátszania
 • A kör lejátszásának 2014. március 31. és 2014. október 31. között kell megtörténnie
 • A kör megkezdése, azaz az első lyuk első dobása előtt a játékosnak a csoport többi tagja számára is hallhatóan nyilvánvalóvá kell tennie, hogy az elkezdett kört házibajnokságban értékelt körként kívánja lejátszani;
 • Az adott játékoson kívül legalább egy másik, a házibajnokságban induló játékos is jelen van, és az ő köre is házibajnokságban kiértétekelt körnek minősül.
 • A lejátszott kör eredményét a játékos legkésőbb a kör lejátszását követő 3. nap este 22 óráig eljuttatja a versenyszervezőnek. Az eredményeket a dani@disc-golf.hu címre kell elküldeni. Az eredmény felírásával kapcsolatban formai kötöttség nincs, azaz lehet sima szöveg, lehet excel tábla, viszont tartalmaznia kell:
  - a játékos nevét,
  - azon másik játékosoknak a nevét, akivel a kört lejátszotta,
  - a játék dátumát,
  - és az egyes lyukakon elért eredményét. Fontos azaz, hogy nem csak az összpontszámot, hanem az egyes lyukankénti eredményt is "be kell diktálni".
 • A játékos vállalja, hogy a lejátszott kör után a 200 forintos green fee-t eljuttatja a versenyszervezőnek, legkésőbb 2014. november 16.-ig
 • Fontos: ha valaki elkezd egy házibajnokságba számító kört, de nem tudja azt befejezni, akkor minden be nem fejezett lyuk tekintetében az adott lyuk PAR értéke plusz 4 pontos kap, és a köre ilyen eredménnyel kerül bele a kiértékelésbe.

A fenti feltélek ellenőrzése és betartása a játékosok saját felelőssége, amelynek során a játékosok a fair play szabályai szerint járnak el.

3. Kiértékelés, díjazás

A házibajnokság végén, azaz várhatóan 2014 novemberébenkerül sor a bajnokság kiértékelésére és a várhatóan egy ünnepélyes díjátadóval összekötött eredményhírdetésre.

Az egyes játékosok eredményének kiértékelésében a házibajnokság keretein belül lejátszott köreik közül a 10 legjobb összpontszámú kerül beszámításra. Természetesen ez nem azt jelenti, hogy csak 10 kört lehet/kell játszani, de ez a minimum.

A kiértékelés során bónusz pontokat lehet kapni az alábbi három, egymással kombinálható tevékenygégekért.

 • Aktivitás: az a játékos, akinek a szezon során legalább 25 értékelt köre van összesen 15 pont jóváírást kap (azaz az össz-összpontszámából 15-t levonunk), és a legalább 18 kiértékelt körrel rendelkező játékosok 10 pont jóváírást kapnak;
 • Csapatszellem: Az a játékos, aki a kiértékelt körei során több, mint 10 különböző emberrel együtt játszik le köröket, az 10 pont jóváírást kap
 • Közösségépítés: az a játékos, aki legalább 10 olyan új játékost hoz, akik legalább 4 kiértékelt kört lejátszanak , az 20 pont jóváírást kap. "Hozott új játékosnak" olyan játékos minősül, aki a regisztrációs emailben feltűnteti, hogy őt valaki ajánlotta, ebben az esetben értelemszerűen az adott valaki lehet jogosult erre a bónuszra.

 • Újoncok: ha valaki 2014-ben csatlakozik először a sorozathoz, az alapból 20 bónuszponttal kezdi a bajnokságot

 • Ace Run: aki valamely kiértékelt köre folyamán valamelyik lyukon ACE-t dob, az automatikusan kap 15 pont bónuszt ACE-enként

A házibajnokság mindenkori állását a www.disc-golf.hu/spiritus/hazibajnoksag.php oldalon tudjátok nyomonkövetni.

4. Díjazás

A házibajnokság során az alábbi kategóriákban kerülnek a versenyzők díjazásra. Az egyes kategóriákon belül elkülönítjük a férfi és női, illetve a 40 év alatti, illetve fölötti játékosokat:

4.1 Összpontszám
A 10 legjobb kiértékelt körének összege, módosítva az egyes bónuszpontokkal. A legalacsonyabb pontszámmal rendelkező játékos lesz a Spiritus Disc Golf Park 2014-es házibajnoka.

4.2 Legaktívabb játékos
A legtöbb kiértékelt kört lejátszó játékos kapja a legaktívabb játékos elismerést (a fenti bónuszon túlmenően).

4.3 Legközösségibb játékos
Elismerésben részesül az a játékos, aki a legtöbb különböző emberrel játszik a kiértékelt körei során.

4.4 Legnagyobb fejlődés
Az a játékos, akinek az eredményei a leginkább javuló tendenciát mutatják, külön díjazásban részesül. A legnagyobb fejlődés kiértékelésének bonyolult matematikai/statisztikai módszertanát nem részletezném, legyen elég itt most annyi, hogy próbáljatok meg folyamatosan fejlődni, javulni!

4.5 Egyéb díjak
A versenyszervezés nem tartja kizártnak, hogy a fenti kategóriákon túlmenően további, egyéb díjazási kategóriákat találjon ki.

5. Kapcsolat

Amennyinben a fenitekkel kapcsolatban kérdés merül fel, úgy kérlek, hogy azokat a dani@disc-golf.hu címre történő email írásával tegyétek meg.

Hatvani Dani / dani@disc-golf.hu

Budapest, 2014 március.

______________________________________________

Rules of the 2014 Spiritus Disc Golf Park Championship Series

 

This is a comprehensive summary of all the above. For further clarification, or inquiries about the rules, please drop an email to dani@disc-golf.hu.

In this chapmionship, registered players shall play a minimum of 10 evaluated rounds in the championships period between March 31, 2014 and October 31, 2014.

In order for a player to be eligible, a registration is required. Register by sending an email to dani@disc-golf.hu and indicate your name, whether by the end of the year you'll have turned 40, your acknowledgement that you know and accept these rules, and your intention that you want to play in the series. Registration is open to everybody, who accepts the rules.

In order for a round to be an evaluated round, all of the following criteria must be met:

 • PDGA rules apply (http://www.pdga.com/rules/official-rules-disc-golf)
 • the round has to be played together with at least 1 other registered player, who is also playing an evaluated round
 • before teeing off on hole number one, it has to be clearly indicated to the fellow players, that you are intending the round to be evaluated.
 • an evaluated round may be unfinished, but PAR plus 4 is counted as the result for each unfinished hole.
 • round results are emailed to the TD (dani@disc-golf.hu) within 3 days after the round has been played: scores for each hole, round total, name, and name of other registered players present must be indicated
 • a green fee of 20 HUF is paid to the TD for every evaluated round, such incomes shall be used for the genaral maintenance of the Spiritus Disc Golf Park

After the season, the 10 best evaluated rounds are added up, and decides a player's final score. Players get bonuses for activity (25+ evaluated rounds = 15 points off the grad total, 18+ rounds means 10 points bonus), community building (playing with at least 10 different fellow players results in 10 points off the grand total). Each ACE is awarded with 15 bonus points. And of course 2014 newcomers are awarded with 20 bonus points upon their registration.

After the series is over, players will be awarded for lowest grand totals, their activity, their community building efforts.

Hatvani Dani / dani@disc-golf.hu

Budapest, 2014 March

.