Felhasználói név:
Jelszó:

Fórumozni szeretnél?
Ha szeretnél a fórumba írni, küldj egy levelet az oldal webmesterének, aki küldeni fog egy belépési kódot!
2015.01.05.
A PDGA tagságról, megújításról, official státusz
Mi az a PDGA és a PDGA tagság, hogyan lehetsz tag, hogyan újul meg a tagságod, stb.

Akik tudják, hogy mi az a PDGA, és hogy mi az a PDGA tagság, azok az első két bekezdést átugorhatják. A PDGA – Professional Disc Golf Association a sportág amerikai fedőszervezete. Nagyon leegyszerűsítve a legfontosabb feladatai szerint promótálják a sportot, a szabályrendszerét alakítják, és működtetik a játékosok erejének objektív értékmérő rendszerét, az ún. rating rendszert. Ezen rendszer segítségével tartják nyílván a szervezet tagjainak a játékerejét. A dolog úgy működik, hogy minden PDGA szankcionált versenyen (az Austro-Hungaro Tour versenyek mindegyike ilyen) lejátszott körödért kapsz egy jóesetben 800-1000 közötti/körüli rating pontszámot. A pontszámot egy elég bonyolult algoritmus szerint számítják, ahol szempont a pálya PAR-hoz viszonyított eredményed, a többi játékoshoz viszonyított eredményed, és a magasabb ratingű játékosok eredményéhez viszonyított eredményed is. A te mindenkori ratinged pedig nem más, mint az elmúlt X lejátszott köröd ratingjeinek az átlaga. Újoncként mindenki kap egy induló értéket, amelyet aztán szépen alakítania kell a különböző versenyeken.

Azontúl, hogy ez tényleg egy nagyon jó objektív értékmérő, van a világon számos olyan verseny, amelyekre kvalifikációs kritériumként egy bizonyos rating érték szükséges, de akár az is előfordulhat, hogy egy adott versenyen csak PDGA tagok indulhatnak. A magyar discgolfos közösség által látogatott legtöbb versenyen nincs rating kritérium, de ha valaki pl. egy Eurotour versenyen akar részt venni, ott a versenyre történő regisztráció első körében csak egy bizonyos rating érték fölött lehet jelentkezni, és könnyen előfordulhat, hogy a jó játékosokkal betelik a mezőny. Ahhoz, hogy valaki bekerüljön ebbe a rendszerbe, ahhoz szükséges az, hogy aktív PDGA tag legyen. Az aktív PDGA tagság azt jelenti, hogy az adott évre befizetted a tagdíjat. Amikor PDGA taggá válsz, akkor a PDGA megjutalmaz téged egy a saját sorszámodat viselő koronggal, meg egy pár promó ajándékkal. 

A 2015-ös évben a tagságot (megújítás és új tagság) megint központi módon fogjuk intézni. Ha szeretnél PDGA tag lenni, vagy megújítani a PDGA tagságodat, akkor ezen szándékodat kérlek akként jelezd, hogy a lakcímedet és a születési időpontodat legkésőbb 2015. január 25-ig elküldöd Hatvani Daninak emailen (dani@disc-golf.hu).

A tagságon kívül meg kell említeni az ún. „Official” státuszt is. Az érheti el ezt a státuszt, aki a PDGA honlapján keresztül (http://www.pdga.com/rules/exam) leteszi az online szabályismereti vizsgát. A vizsga 10 USD-be kerül, és természetesen közben lehet használni a szabálykönyvet. Vannak benne egyértelmű kérdések, de vannak olyanok is, ahol még a szabályok ismeretében sincs elképzelésed, hogy mi lenne a helyes válasz. Az official vizsga letétele természetesen nem kötelező, csak ha valakinek vannak hivatalos versenyszervezői, vagy világbajnoki részvételi ambíciói: ezen két esetben ugyanis elvárt az official státusz fennállása. A jó hír az, hogy ezt nem kell minden évben megismételni, ha egyszer megcsináltad, akkor 3 évig érvényes.