Felhasználói név:
Jelszó:

Fórumozni szeretnél?
Ha szeretnél a fórumba írni, küldj egy levelet az oldal webmesterének, aki küldeni fog egy belépési kódot!
2014.11.10.
Fix disc golf pálya az Őrségben
Az AHT versenysorozat egyik állomásának immáron 5. éve otthont adó Őriszentpéter példaértékű beruházásra adta a fejét, és megépítették a nyugati országrész első 12 lyukas disc golf pályáját. A beruházás kapcsán Sülyi Pétert, a pályának otthont adó terület tulajdonosát kérdeztük.
[dg.hu] Őriszentpéteren megnyílt egy új attrakció, egy 12 lyukas (6 kosár, kosaranként kettődobópont) fix golf pálya, amelyet a „… természetesen, Őrség!” című, október végi rendezvény látogatóinak már be is mutattatok. Honnan jött az ötlet, hogy fix pályát építsetek?

[SP]Nem mi találtuk ki a pályát, hanem az talált meg minket. Ez a terület egy 10 hektáros Szala parti rét, ami az Őrség szívében helyezkedik el, az Árpád-kori műemlék templom közelében.

Kezdettől fogva – idestova 20 éve! – az volt a célom, hogy egyszer turisztikai célpont, egyfajta tájkert, nyilvánosan látogatható liget legyen - természetesen az eredeti funkciójának megtartása mellett.

Készült rá megvalósíthatósági tanulmány, „Hidak, Kapuk, Harangok Kertje címmel (de pénz híján megvalósítatlan maradt). Aztán a Hétrétország fesztiválok idején az esti csillagnéző programok helyszíne lett, „Csillagrét” címmel. Később fölfedezték maguknak a disc golf fan-ek is. Megjelent egy nemzetközi csapat – te jobban tudod, hogy kicsodák – és verseny céljára elkérték a területet. Valószínűleg bevált, mert évek óta visszajárnak. Így aztán, amikor a  lehetséges „őrségi örömöket” számba vettük, kínálta magát a lehetőség, hogy állandó pályát létesítsünk itt.


[dg.hu] Honnan találtatok finanszírozókat a projektre?

[SP] Az „Őrségi Örömök” című projekt keretében ez az attrakció részévé vált egy térségi turisztikai fejlesztésnek, amelyet az Őrség és Vidéke Élmény Klaszter (röviden: ŐR.VID.É.K) valósít meg, a Nyugat-dunántúli Operatív Program pályázati támogatásával. (NYDOP-2.3.1A-12).

[dg.hu] A pálya egy patakparti réten helyezkedik el, amelynek a fő funkciója nem a sportolás. Szab-e ez a tény bármilyen időbeli korlátot a pálya használatához, vannak-e az évnek olyan szakaszai, amikor nem lehet használni a pályát?

[SP] Nagyon fontos a terület eredeti funkciójának tiszteletben tartása az új, turisztikai funkciók mellett. Így április-májusban, az első kaszálás előtt kímélnünk kell a gyepet, és ekkor mellőzzük a sportot. Ugyanez érvényes augusztus második felére is, a másodkaszálás miatt.

Egyébként az év többi részében szabadon használható a terület disc golf pályaként.

[dg.hu] Elképzeléseid szerint kik lesznek a pálya használói, illetve a kikapcsolódni vágyóknak kell-e valamit fizetniük a pálya használatáért? Ugyanígy, a saját golf korongokkal nem rendelkező látogatók tudnak-e a helyszínen kölcsönözni korongokat?

Úgy gondolom, több rétegű felhasználásról lehet itt szó – de lévén outsider a frizbigolfban – ehhez szívesen venném a Magyar Frizbigolf Szövetség tanácsait [szerk.: Magyar Frizbi Országos Sportági Szakszövetség], segítségét. Mindenekelőtt szeretnénk népszerűsíteni ezt a természetközeli, élvezetes csapatjátékot a hazai közönség körében, ezért a nagyobb őrségi eseményekhez kapcsolódóan bemutatókat szervezünk majd. Itt az érdeklődőknek lehetőségük lesz eszközöket kölcsönözni és kipróbálni a sportot.

Másrészt azt szeretnénk elérni, hogy a sportág „haladó” résztvevői megismerjék ezt a lehetőséget, és az őriszentpéteri Csillagrét bekerüljön a kedvelt verseny helyszínek közé. A versenyek lebonyolításánál meg kell szabnunk valamilyen pályadíjat, mely a helyszín fenntarthatóságához szükséges.


[dg.hu] Te és a csapatod Őriszentpéteren elég sok olyan projektet valósítottatok a város és a környék turisztikai értékét emelik. Véleményed szerint egy ilyen golf pálya bele tud illeni ebbe a koncepcióba? Terveztek-e ennek kapcsán bármilyen promóciós tevékenységet?

[SP] Térségi turizmusfejlesztésben gondolkodunk, és a térségben minden mindennel összefügg. A disc golf olyan színfolt, amely gazdagítja az összképet, bővíti a kínálatot. Ez az attrakció is hozzájárul ahhoz, hogy bátran elmondhassuk:

Élményekben gazdag, értékes időtöltésre invitál az ŐR.VID.É.K![dg.hu] Péter, köszönjük a válaszokat!