Felhasználói név:
Jelszó:

Fórumozni szeretnél?
Ha szeretnél a fórumba írni, küldj egy levelet az oldal webmesterének, aki küldeni fog egy belépési kódot!
2014.09.02.
Őrség Disc Golf Open – beszámoló
Szerencsére a tavalyi incidens – tudniillik a pálya telektulajdonosa megvonta hozzájárulását a terület használatához – idén nem ismétlődött meg, így a hazai disc golfos közösségnek semmilyen akadály nem állt útjában ahhoz, hogy az 5. alkalommal is megszervezze a családias és baráti hangulatáról és környezetéről elhíresült versenyt.
A fent említett problémát idén sikerült azzal elhárítani, hogy a patak túl oldalán levő telekrész helyett, az Árpád-kori templom területe alatt levő kettő szomszédos telket vettük igénybe a versenyhez. Sajnos ez azt is jelentette, hogy kénytelenek voltunk lemondani a túloldali erdő adta lehetőségekről, azonban kárpótolt minket egyrészt a folyamatosan változó terület, amely például lehetővé tette a téglaégető körüli játékot, illetve a sűrű fák okozta nehézségeket méltó módon váltotta fel a számos OB és mandatory-val tarkított szomszédos mező.  Így sikerült egy PAR57-es pályát összerakni, amely az AHT történetében először szerpeltetettt egy PAR2-es lyukat is, egy igazi ACE RUN-t (amelyen sajnos egyetlen ACE sem született).

Született viszont ACE az idén szintén újdonságnak számító sziget lyukon (Roland Dunzendorfer), ahol így megintcsak talán először az AHT-k történetében előfordult az, hogy ugyanazon a lyukon egyesek (pl. többek között a cikk írója) hatszor annyit dobtak, mint mások. A sziget lyukat, amelyen nagyjából 60 méterről kellett egy 6 méter sugarú körön belül landolni, egyébként az ottensheimi szabályok szerint játszottuk, azaz az első sikertelen kísérlet esetén újra a tee-ről kellett dobni a szerencsétlenebb versenyzőknek, majd csak ezt követően a drop zone-ból. A szabály sajnos sokak körét szét zúzta, így vélhetően jövőre ez a szabály egy picit módosulni fog.

De akkor agy általánosságban a versenyről: az idő tökéletes volt, esőt csak nyomokban láttunk, a szél sem fújt, az ideálistól talán csak egy a kellemesnél magasabb páratartalom és a fásabb részeken található sok szúnyog miatt tért el az érzékelhető atmoszféra. A szálláshelyet és a verseny díjait idén is a Fazekasnő Vendégház szolgáltatta, így az a családias hangulat, amely miatt az Őrség Open sokak kedvencévé vált most is jelen volt a versenyen.

A szombati első kör senkinek sem sikerült nagyon fényesen, meglepő módon az open élmezőny is „csak” egy ponttal tudott PAR alá menni. Hasítottak viszont lányok, ahol is az idén már versenyt is nyerő Maja Simenc a bátyjával egyező kört dobva, egy +4-es eredménnyel állt az élre. A délutáni kör azonban rendesen megszórta a mezőnyt, és szinte a végső sorrend alakult ki a versenyzők között. Kiemelkedő hazai eredményről csak a Szakág gondoskodott, Kovács Tomi ugyanis egy nagyon magabiztos játékkal egy -3-as eredménnyel zárta a körét.

A szombat este a két éve hagyományteremtő útjára induló gulyásleves főzéssel, és a leves 60%-nak elfogyasztásával telt. A leves egy igazi közösségi munka eredménye volt, hiszen a zöldségek aprításába szinte az egész magyar mezőny beszállt. Sajnos az estére tervezett tábori puttverseny elmaradt, de a lényegen ez nem változtatott, a versenyzők jó érzésekkel, és teli hassal készülhettek rá a vasárnapi harmadik körre.

A harmadik kör egy vélhetően pályacsúcsnak is beillő szenzációs Otfried teljesítményt (-11-es kör) hozott. A „vélhetően” szó egyetlen apró incidensnek volt köszönhető, sajnos a bevezetőben írtakkal ellentétben az idei verseny sem maradhatott telekvita nélkül. A 12-es lyuk kosara egy szomszédos telken volt, így a szombati napot vélhetően átalvó, de a vasárnap erélyesen a birtoka védelmére kelő úriember hatására a 12-es lyukat a kör közepén ki kellett szedni a versenyből, így az azon lyukon dobott eredmények a harmadik körben nem számítottak. Otfried -11-es eredménye úgy állta volna meg a helyét, ha azon a lyukon is birdie-t dob, ahogy tette azt a 2 első körben. A TD döntése értelmében az itt kiesett lyukért a döntő kárpótolta a versenyzőket, ugyanis a 9 lyuk helyett 10 került lejátszásra.

Ettől függetlenül a harmadik kör a teljes élmezőnynek elég jól sikerült, ideértve a junior mezőnyt vezető Kazai Bálintot is, aki -4-es eredményével gondoskodott arról, hogy a felnőttek között is top10-es játékos legyen. A döntő előtti helyzet így nézett ki: Otfried -14, Karl -10, Dani -6, Mike Bischoff-Horak -6, és közvetlenül mögötte Bernd és Richard, a hölgyeknél pedig Katka, majd őt fej-fej mellett követve, 10 ponttal lemaradva Irmgard, Susanne és Maja.

A kibővített döntőben a sorrend az élmezőnyben már nem változott, az open  bronzéremért szóló csata egyáltalán nem lett olyan kiélezett, mint ahogy arra számítani lehetett (1. Otfried Derschmidt - 16, 2. Karl Seper -14, 3. Hatvani Dani -10) , a hölgyeknél a magabiztos győztes Katka Bodova (+18) mögötti csata az ezüstéremért lett a várhatónál kevésbé izgalmas, Susanne (+29), Irmgard (+30) és Maja (+31) lett a sorrend, és a két fős junior mezőny testvérharcát Bálint nagyon magabiztosan nyerte meg Kornél előtt, összesített eredményével (E) a felnőttek között is a hetedik helyet szerezte volna meg.

 

A versenyen sajnos „csak” 47 fő indult, de ezt annak tudjuk be, hogy az augusztus vége/szeptember eleje az EB-vel, Schöckl-lel és az osztrák Eurotour versennyel nagyon sűrűre sikeredett. A nem túl népes létszám ellenére a verseny nagyon jól sikerült, amiért eEzúttal szeretnénk köszönetet mondani a disc golfos  közösség ottlevő tagjainak, azon belül a LOL – Discgolf Szakágnak a helyszíni segítségéért, illetve Sülyi Péternek, aki egyrészt idén ismét hozzájárult ahhoz, hogy a telkét a verseny idejére használjuk, másrészt még a terület előkészítését a verseny igényeinek megfelelően hajtotta végre. 

 

A verseny végeredményei elérhetőek a PDGA oldalán: http://www.pdga.com/tour/event/19111

 

Találkozunk jövőre!

-hd-