Felhasználói név:
Jelszó:

Fórumozni szeretnél?
Ha szeretnél a fórumba írni, küldj egy levelet az oldal webmesterének, aki küldeni fog egy belépési kódot!
2014.06.23.
Disc Golf Országos Bajnokság - eredmények
A Magyar Frizbi Országos Sportági Szakszövetség megalakulása óta első ízben került megrendezésre a világ egyik legmenőbb sportágának az országos bajnoksága. A június 21-22-i eseménynek a budapesti Spiritus Disc Golf Park adott otthont.
Összesen 25 játékos, köztük 2 fiatal hölgy, állt starthoz a sportág hazai történetének első hivatalos országos bajnokságán. A hivatalos jelző itt arra utal, hogy az esemény a frissen és jogerősen országos sportági szakszövetséggé alakult MFSZ közreműködésével került megrendezésre, amely amellett, hogy az esemény státuszát ilyen magas szintre tudta emelni, a versenyzőkre az eddig megszokottnál komolyabb adminisztrációs terheket is rótt. Szerencsére ezen terheket a versenyzők sikeresen letudták, így szombat reggel képesek voltak a legfontosabb dologra, magára a játékra koncentrálni.

A hétvége egyik legnagyobb kihívása a szinte végig jelen levő, sokszor viharos erejű északi-észak-nyugati szél volt, amely a kelleténél jóval többször avatkozott be a játék kimenetelébe. Sajnos a pálya adottságainak megfelelően ez számos korongvesztéssel is járt.

A mezőny egyébként elég heterogén volt, mind játéktudás, mind életkor tekintetébe: habár a legfiatalabb játékos életkorát csak megsaccolni merném 14-re, a legidősebb teljesen biztosan már betöltötte a 61-t. A mezőny egyik színes pontjaként pedig nem lehet szótlanul elmenni a LOL-Discgolf szakág jelenléte mellett, akiknek a csapatmotiváló kiáltásaik a legváratlanabb pillanatokban csendültek fel a hegy különböző pontjain.

Tekintettel az MFSZ egyik másik eseményére, a vasárnapi női ultimate OB-ra, a lányok versenye már szombaton eldőlt. Mindkét hölgy induló a talán legnagyobb magyarországi szurkolótáborral rendelkező Purple Jam ultimate csapat képviseletében érkezett, és egy nagyon szoros csatát vívtak. A két kör után Bíró Mercédesz mindössze kettő ponttal bizonyult jobbnak Székely Dalmánál, így Mercit a sportág első női országos bajnokaként üdvözölhetjük!

A férfi mezőnyben a szombati második kör végére kialakult a végső eredménnyel is egyező sorrend, de ekkor még nem lehetett tudni, hogy a játék mekkora drámát tartogat a végére.

A három kör után a 6 lyukas döntőnek Hatvani Dani (-5), Furka Róbert (-1), Veres "LOL-Discgolf szakág" Balázs (+10), és Szabó Ákos (+17) álltak neki. Furesz nagyon okos játékkal folyamatosan dolgozta le a hátrányát, amikor is az utolsó, speciális lyukhoz érkeztek, ekkora mindössze egy pont különbséggel a két játékos között. A 2-es kosártól kellett az 1-es kosárra dobni, egy jó 20-25 méteres szintkülönbséget és körülbelül 180 méternyi távolságot átdobva. Furesz első dobása a rét elejére érkezett, Dani pedig a rét közepére, közelebb a kosárhoz, és látszólag jobb pozícióban drive-olt. Furesz egy okos célzott dobással a kosárhoz vezető nyílás szájához, kb 13 méterre a kosártól dobta a másodikat. Dani egy magas hyzerrel próbálkozott, ami habár a kosár mögött pár méterrel érezett a földre, mégis kipattant az árkon túlra, OB-ba. Daninak az árokból kellett mentenie a 4-eshez, ez nem sikerült nek. Mivel Furesz puttja sajnos a kosár mellé ment,  egy 3 méteres putt várt rá, hogy 4-esre hozza ezt a lyukat, és döntetlenre a meccset Danival. Ekkor történt meg vele először az, ami szinte mindenkit utólért a hétvégén legalább egyszer, a nem túl erős, tökéletes dobás a kosár közepéről valahogy utat talált a láncok között, és a kosár mellett ért földet.. Egyértelműen konstrukciós hiba, de hát erre mondják, hogy mindannyian ugyanarra a kosárra játszottunk.

A dráma végn tehát Balázs behúzta a bronzérmet, Furesz pedig joggal csalódottan, de a jövő heti finn megmérettetésre feltüzelve az ezüstéremmel a nyakában távozott, és a versenyt Hatvani Dani nyerte meg.

A bajnokságon volt egy szokásos mellékesemény, egy closest-to-the-pin verseny is. Ezt Veres Balázs gyakorlatilag az első dobásával eldöntötte, amikor is 30 centire parkolta a kosártól a drive-ját a 4-es lyukon. Az OB végeredménye pedig ezen a linken érhető el.

A szövetség ezúton szeretne minden résztvevőnek és a győzteseknek gratulálni az elért eredményekért és a lelkes részvételért.