Felhasználói név:
Jelszó:

Fórumozni szeretnél?
Ha szeretnél a fórumba írni, küldj egy levelet az oldal webmesterének, aki küldeni fog egy belépési kódot!
2014.03.23.
Budapest Disc Golf Open - így történt
A 2014-es AHT (Austro-Hungaro Tour) magyar szemszögből nézve nem is indulhatott volna jobban. Rekordszámú résztvevő, jóval 20 fölötti hazai versenyző, egy koronggyártó szponzorácója és hazai győzelem gondoskodott arról, hogy a hétvége sokáig emlékezetes maradjon.

Annak ellenére, hogy a versenyt számosan lemondták, a március 15. reggel a Hajógyári szigeten gyülekező 69 ember így is gondoskodott arról, hogy a létszám minden eddigi rekordot megdöntsön. Szeretnénk azt hinni, hogy mindez a budapesti disc golfos közösség munkáját dícsérő kitűnő szervezésnek volt köszönhető, és az, hogy egy hosszabb téli pihenő után a szezon első versenyére általában a szokásosnál egy picit nagyobb az érdeklődés, az csak másodlagos szerepet játszott a rekorddöntésben.

A sport magyarországi történetében egyébként először a versenyt egy dinamikusan fejlődő koronggyártó cég, a Discmania is szponzorálta: a cég képviseletében a direkt erre a versenyre ideutazó tamperei Janne Lahtinen érkezett, és szerencsére hozott magával egy jó nagy dobozt is, tele korongokkal (hazafele a doboz üres volt, természetesen).

A pálya minimálisan változott a tavalyi évhez képest: a domb körüli lyukakat sajnos ki kellett hagynunk, ugyanis a várakozásoknak megfelelően nagyon sok ember volt azon a környéken. Azonban a kieső lyukak helyét sikerült kettő színvonalas PAR4-es alternatívával, illetve kettő könnyűnek látszó, de az eredmények alapján talán mégsem annyira egyszerű új lyukkal pótolni. Sok versenyző régi vágya teljesült azáltal is, hogy az ártéri erdős részben is játszottunk egy lyukat, amely terület jobban belegondolva tényleg régóta üvöltözik azért, hogy végre legyen ott egy kosár. Mindent összevetve azzal, hogy a régi lyukak, így pl. a  sokak idegeit borzoló double-mando megmaradt, összességében egy kiegyensúlyozott, jobb és balkezeseket egyaránt jutalmazó pályát sikerült a versenyzőknek meghódítani.

Az időjárás kegyes volt a jelenlevőkkel, legalábbis ami a szombati első kört illeti. A szikrászó napsütéses időben  az első kör után Hatvani Dani (-3) állt a mezőny élére, de pár ponttal lemaradva mögötte egy nagyon sűrű üldöző boj alakult ki, benne a tavalyi Spiritus házibajnokságot magabiztosan megnyerő Furka Robival.

A rövid nadrágokat és a pólókat délutánra felváltotta az esernyő és a széldzseki, és szinte mindenki rontott az első köréhez képest. A kör vége felé a legtöbb ember inkább egy forró zuhanyra, minthogy még pár hátralevő lyukra tudott csak gondolni. Ennek megfelelően az élmezőny nem rendeződött át jelentősen, az élen továbbra is az első kör után vezető versenyző állt.

A szél, ami szombaton csak kóstolót mutatott magából, vasárnapra egy komplett 3 fogásos vacsorát prezentált a versenyzőknek: a sokszor 50-60 km/h-s széllökések gondoskodtak arról, hogy a könnyebb lyukak is komoly kihívássá változzanak. A versenyzők közül talán Janne volt az egyetlen, akit ez egyáltalán nem zavart, és sajnos csak az utolsó 3 lyukon összeszedett plusz 4 dobás volt az, ami meggátolta abban, hogy egy jóval 1000 feletti ratingű kört játszon. Janne a döntőt azonban így is a második helyről várta, az első helyen álló Hatvani Dani mögött, megelőzve a szorosan a nyakában levő Otfried Derschmidt-et.

A final 9 a végső sorrenden nem változtatott, azonban a dobogósokat egy kicsit jobban eltávolította egymástól. A versenyt végül Hatvani Dani nyerte, Janne a második helynek örülhetett, és a bronzérem pedig megosztva Ausztria büszkeségének Otfried Derschmidt-nek és a nagyon jól hajrázó szlovák Stefan Dobrevnek jutott.

A hölgyek mezőnyében ugyan rajt-cél győzelem nem volt, a várakozásoknak megfelelően a nagy csata Katharina Gusenbauer és Katka Bodova között zajlott le. Habár Katharina az első kör után még vezetni tudott, Katka a hátrányát folyamatosan ledolgozva, végül magabiztos 8 pontos különbséggel behúzta a női mezőny első helyét.

Említésre méltó esemény volt még a neves magyar ultimate frisbee csapat, a LOL frissen alakult discgolf szakágának a jelenléte. A srácok nagyon lelkesen, a szombat esti történéseket követően ugyan egy kicsit megfogyatkozva, de végig hősiesen küzdve teljesítették a versenyt.

Végül köszönet a budapesti disc golfos közösség azon tagjainak, akik a verseny lebonyolításában segédkeztek, nélkülük ez nem ment volna így!

A hivatalos eredmények elérhetőek itt: http://www.pdga.com/tour/event/16981/