Felhasználói név:
Jelszó:

Fórumozni szeretnél?
Ha szeretnél a fórumba írni, küldj egy levelet az oldal webmesterének, aki küldeni fog egy belépési kódot!
2014.01.03.
Minden, amit a PDGA-ről tudni illik
A PDGA nevét sokan hallottuk már, de nem mindenki tudja, hogy mit jelent, vagy hogy mi ez az egész. Következzen itt egy pár hasznos információ ezzel kapcsolatban.

Mi az a PDGA?
Felismerve azt, hogy az egyre népszerűbb, sokak által az egyszerű szabadidős időtöltésnél már lényegesen többre tartott sportágnak szüksége van egy stabil jogi és szervezeti háttérre, „Steady Ed” Hadrick 1973-ban megalapította Professional Disc Golfers Associationt. A 40 éves múltra visszatekintő PDGA zászlójára a sportág népszerűsítését és elismertségének megalapozását, a technikai és szabályzati sztenderdek megalkotását, és hasonló magasztos célokat tűzte ki, és működik ezek szerint a mai napon is.
 
Az eredetileg csak az USA területén tevékenykedő szervezet ma már világszervezetté vált, a WFDF-fel (World Flying Disc Federation) egymást kölcsönösen elismerve működnek.
 
Kik a tagjai, és miért jó mindez?
A PDGA-nek országok, és sportolók lehetnek a tagjai. Jelenleg 26 ország mondhatja el magáról, hogy PDGA tag, ezen felül a szervezetnek összesen 62613 regisztrált, aktív (díjfizető) tagja van.

Mielőtt rátérnék a dolog gyakorlati részére, egy gyors összefoglaló arról, hogy pontosan milyen előnyökkel is jár a PDGA tagság.

A tagok jogosultak arra, hogy a PDGA szabályrendszerében rendezett versenyeken elinduljanak, az ún. rating-rendszeren keresztül a teljesítményüket objektív módon tudják egy a világ másik felén levő játékossal összehasonlítani, kapnak évente négyszer egy Disc Golfer magazint, ami a PDGA hivatalos kiadmánya, kedvezményre jogosultak a PDGA International Disc Golf Center boltjában, indulhatnak a szervezet irányító pozíciójaira kiírt választásokon, és számos hasonló hasznos előny. Ez a hivatalos marketing része a dolognak. 

Az azt leíró lista, hogy ország szinten Magyarországnak, illetve magyar játékosoknak miért jó az, ha tagok vagyunk, nos ez a lista egy picit rövidebb.

Az, hogy Magyarország tag, az alapvetően nemzetközi ismertséget és elismertséget jelöl. Emiatt tudunk pl. PDGA versenyeket rendezni, amelyeken – ha nagyon jól csináljuk – akkor az európai elit is be tud mutatkozni. Ugyanígy, a tagsági számok adhatnak egy visszajelzést arról, hogy a sport az adott országban mennyire komoly szinten tart. Persze sok országnak vannak saját versenyengedéllyel/licensszel rendelkező játékosai, de a PDGA tagság az mindenhol ugyanazt jelenti.
 
Jelenleg 11 tagunk van, ami önmagában nem egy sokat mondó információ. De ha mellétesszük, hogy a cseheknél 18 PDGA tag van, az osztrákoknál 38, a németeknél 143, a svédeknél 420 és a finneknél 710, akkor máris egy többet mondó szám adódik belőle.

Persze ez a szám egyik ország esetében sem egyezik meg a golfosok számával, de ahogy mondtam, ez egy nemzetközi mérce. Olyannyira, hogy a 2014-es disc golf EB-n az egyes országok részvételi kvótáinak meghatározásánál a PDGA tagok száma jelentős súllyal szerepelt a képletben.

A tagságnak további hallatlan előnye az ún. rating-rendszerben történő részvétel. Ez egy objektív mérőszám, amely egy bonyolult matematikai algoritmus segítségével a játékosok PDGA versenyeken elért eredményeikhez egy rating értéket rendel hozzá. A módszer tényleg elég bonyolult, azonban tényleg nagyon jól és objektívan méri egy játékos erősségét. A számításnál leginkább meghatározó tényező  az adott versenyen játszó, ilyen-olyan ratinggel rendelkező versenyzőkkel való összehasonlítás.

A ratinget évente többször frissítik, és mindig csak a legutolsó X verseny eredményei alapján számolják. Nagy általánosságban az mondható el, hogy a rating skálán egy 8-9 pontos különbség azt jelenti, hogy az adott játékos egy átlagos pályán, egy átlagos körét 1 dobással kevesebből teljesíti. 

Amellett, hogy a rating egy objektív értékmérő, nagyon sok rangos versenyen eleve minimum ratingeket adnak meg, mint jelentkezési kritérium. Tehát érdemes ezért küzdeni. 

És persze minden tag kap egy dögcédula szerűséget, amelyen az adott évre való tagsága szerepel, az új tagok pedig egy ajándék korongot (az enyémet gyakorlatilag közvetlen a kibontása után egy tóba sikerült beledobni). 

Hogyan lehetek tag?
Egyszerűen, regisztrálni kell, és be kell fizetni az éves tagsági díjat. Ezt kétféle képpen lehet megtenni: egyén intézéssel, vagy rajtam (mint country coordinator) keresztül egy közös ügyintézéssel.
 
Értelemszerűen az utóbbi az egyszerűbb.

A tagságnak vannak különböző fajtái, ezek nem, életkor és professzionalizmus mentén csoportosulnak. Az első kettő világos, a harmadikról pár szót illik mondani.

Vannak amatőr és profi játékosok. Az ilyen megközelítésre azért van szükség, mert akár a hagyományos golfban, a mi sportágunkban is elég sok, igen komoly pénzdíjakat felajánló verseny van. Mint ilyen meg kell különböztetni azokaz a versenyzőket, akik „megélhetés szerűen” golfoznak, és akik csak rekreációs céllal Ebben a tekintetben az a becsapós, hogy ha valaki valaha nyert pénzdíjat, akármilyen keveset is, akkor máris Pro-vá válik. Persze biztos van valami mód arra, hogy az adott státuszt megváltoztassák, de ezt én nem ismerem. Az, hogy valaki Pro-ként van nyilvántartva az mindössze annyit jelent, hogy egy versenyen az eredményét a profikkal mérik össze, és nem az amatőrökkel.

A mi szintünkön egyébként ennek olyan borzasztó nagy jelentősége nincsen, hiszen azokon a versenyeken, amelyekre mi rendszeresen járunk – egyszerűsítési okokból – mindenkit ugyanabban a kategóriában jelentenek le. Persze egy EuroTour verseny az már más. 

Tehát, az éves tagsági díj az ember korától és státuszától függ
- Amatőr/junior – 20 USD/év
- Pro – 30 USD/év
- ezen felül 40USD-ért meg lehet kapni a Disc Golfer magazint
- és plusz 20USD-ért még egy új korongot is kap az ember. 

Ha 2014-re tag szeretnél lenni, vagy bármely egyéb kérdésed van, akkor írj: dani@disc-golf.hu