Felhasználói név:
Jelszó:

Fórumozni szeretnél?
Ha szeretnél a fórumba írni, küldj egy levelet az oldal webmesterének, aki küldeni fog egy belépési kódot!
2014.01.03.
Kitekintés a 2014-es versenyszezonra
Itt egy újabb év, ideje, hogy a nagyérdemű tájékoztatva legyen arról, hogy mi vár rá az idén.
Először is boldog új évet minden olvasónak!

Ha idén több ace-t dobsz, mint ahány korongot veszítesz, akkor sikeresnek tekintheted az évedet, legyen ez az idei évünk mottója!
 

A tavalyi évhez hasonlóan idén is összeszedném, hogy idén milyen versenyekre, eseményekre lehet számítani a hazai és a nemzetközi disc golf porondon. Általános információként csak annyi, hogy a legtöbb eseményhez még nincsen pontos információ, de igyekszem minden esetben időben tájékoztatni a sokaságot.
 
A jobb áttekinthetőség érdekében az eseményeket most is négy kategóriába fogom sorolni.

 1)      Helyi események, elsősorban hazai játékosoknak 

Spiritus Disc Golf Park Házibajnokság 2014
A tavalyi sikeres évet követően idén is lesz házibajnokságunk, immáron a kibővült 18 lyukas pályán. A szabályok némiképpen módosulni fognak: ugyanúgy honorálva lesz a kitartás és a rendszeres játék, illetve ugyanígy bónuszpontokat lehet kapni azért ha valaki minél több embert hoz. A közösségépítési bónusz pontokat idén viszont társadalmi munkával is ki lehet váltani, a park gondozásában, karbantartásában történő segítségnyújtást gazdagon megjutalmazzák a szabályok. Idén lesz két kategória: lesz kezdő és haladó, ahol a fogalmakat nem is annyira a játéktudás, hanem sokkal inkább a játéktapasztalat határozza meg. Azaz ha valaki már szerepelt nemzetközi versenyeken, akkor mindenképpen haladónak minősül. Ennek a dolognak az a célja, hogy minél több új ember jöjjön játszani.A bajnokság idén is március 31. napján fog indulni, és ugyanúgy október 31. napján zárul. A pontos szabályrendszert legkésőbb március közepéig kihirdetem. 

Országos Disc Golf Bajnokság
Idén először megrendezésre fog kerülni a Magyar Frizbi Szövetség által kiírt Országos Bajnokság. A pontos versenykiírás márciusra meglesz, egyelőre csak annyit kell tudni, hogy ez egy kétnapos esemény lesz, és június 21-22. napján kerül megrendezésre. A helyszín kérdése még nyitott, de nem kizárt, hogy a Spiritus pálya lesz. A Szövetség elvárásai alapján a versenyen csak a Szövetség által kiállított versenyengedéllyel rendelkező játékosok indulhatnak (az ultimate-s versenyengedélyek megfelelőek).  

Egyéb mini versenyek
A fentieken túlmenően biztos, hogy lesz idén is számos egyéb kisebb verseny, kezdő versenyek, karácsony kupa, stb. Ezekről idejében tájékoztatni fogunk.

 2)      Austro-Hungaro Tour, és egyenértékű regionális versenyek 

Austro Hungaro Tour
Idén is lesz, Austro-Hungaro tour, sőt ha nem tévedek, akkor jubilálni is fog, ugyanis 2004-ben volt az első ilyen versenysorozat (azelőtt csak Austro Tour volt). Akinek ez a kifejezés nem mond semmit, annak csak annyi info, hogy ez egy regionális versenysorozat, amelyen a helyezettek pontokat kapnak, és év végén az összesen 11 fordulós versenyből a legjobb 6 eredmény számít a kiértékelésben. A 10 versenyből 2-t mi rendezünk meg.

A versenyek közös jellemzője az elképesztően jó hangulat, az erős, ámde szupersztárok nélküli színvonal, a versenyek relatív közelsége, azaz ezek azok a versenyek, amelyek ideálisan alkalmasak arra, hogy a golfosok kipróbálják magukat a nemzetközi színtéren. A versenyek mind PDGA szankcionált események, azaz a PDGA szabályai érvényesek rajtuk, és természetesen lehet gyűjtögetni a rating pontokat is rajtuk.
 

A versenyeknek szintén közös jellemzője, hogy (kivéve a magyar versenyeket) az osztrákok disc golfos oldalán kell rájuk jelentkezni, és a jelentkezés gyorsaságán kívül semmilyen egyéb kritérium nem szükségeltetik.  Az időpontok és a helyszínek már most fixek, lehet bevésni őket a naptárakba:
1.       forduló: március 15-16, Budapest, Hajógyári sziget
2.       forduló: március 29-30, Pichl bei Wels, Kiahgrabn Open
3.       forduló: április 12-13, Ottensheim (Linz mellett)
4.       forduló: május 24-25, Hebalm (Graz-tól 40km)
5.       forduló: június 14-15, Eisenstadt
6.       forduló: augusztus 16-17, Schmitten Open (Zell am See környékén)
7.       forduló: augusztus 30-31, Őrség, Őriszentpéter
8.       forduló: szeptember 6-7, Schöckl Open (Graz mellett a hegyen), egyben Osztrák Nyílt Nemzeti Bajnokság
9.       forduló: szeptember 27-28, Neumarkt am Wallersee
10.   forduló: október 11-12, Tragwein
11.   forduló: október 25-26, Wagrain

 Egyéb regionális versenyek
Szintén biztos, hogy a szomszédos országokban lesznek PDGA események. Ezek közül most az alábbiakról tudok:
·         Június 7-8, Smolenice Open, Szlovákia: közép európa legszínvonalasabb és az egyik legszebb golfpályáján rendezett , sajnos méltatlan módon alulértékelt verseny. Ugyan a szlovák disc-golf még egy kicsit kezdőbb cipőben jár, mint mi, de azt, hogy tudnak versenyt rendezni már több alkalommal bizonyították. Érdemes elmenni rá, nagyon közel van, és nagyon olcsó.
·         Július 5-6, Makov Open, Szlovákia
·         Április közepén valamikor, Budmerice Open, Szlovákia
·         Novemberben valamikor, Drava Forester, Varazdin, Horvátország 

Értelemszerűen ha bármelyikről van infó, akkor azt közzéteszem a disc-golf.hu oldalon.

 3)      Euro Tour, nagyobb nemzetközi versenyek 

Euro Tour
Az Euro Tour egy az AHT-hez hasonló versenysorozat. Itt is pontokat kapnak a helyezettek, és a versenysorozaton elért összes eredményt díjazzák. A versenyen számos 1000-es rating feletti játékos indul, a tavalyi sorozatról pl. elég beszédes adat, hogy nem az aktuális európa bajnok nyerte meg. Aki az ilyen versenyekre elmegy az nagyon magas színvonallal, érdekes és kihívásokkal teli pályákkal és komoly pénzdíjakkal találkozhat.
 
A versenyek nem kimondottan olcsóak, de a nevezési díjak mértéke fejenként 60 EUR-ban van maximalizálva (azzal, hogy a beérkezett díjak jelentős részét pénzdíjként dobják szét a helyezettek között). Ha valaki szeretné magát a nemzetközi porondon, az európai elit előtt kipróbálni magát, annak érdemes egy pár fordulóra elmennie.
 

A versenyek helyei és időpontjai:
1.       forduló: március 29-30, Dutch Open, Hága mellett
2.       forduló: április 26-27, Coppenhagen Open, várhatóan 5-10 profi amerikai játékos is megtiszteli a versenyt jelenlétével
3.       forduló: május 3-4, Westphalia Open, Németország
4.       forduló: British Open, helyszín egyelőre ismeretlen
5.       forduló: június 27-29, Tali Open, Finnország, szintén egy olyan verseny, ahol ne lepődjünk meg ha a dobogón nem lesz európai versenyző
6.       forduló: július 5-6, Estonian Open, Tallin mellett
7.       forduló: július 25-27, Twin Lakes Open, Svédország, sok profival
8.       forduló: augusztus 30-31, Belgian Open
9.       forduló: szeptember 13-14, Strudengau Open, St. Thomas, Ausztria – ez a verseny eddig csak az AHT része volt, de az osztrák barátaink mertek nagyot álmodni, és sikerült a saját versenyüket az ET részévé tenni, ehhez ezúton is gratulálunk
10.   forduló: szeptember 27-28, French Open

 Egyéb nagyobb nemzetközi versenyek
A fentieken túlmenően számos nagy golfos nemzet (finnek, németek, angolok, svédek) szerveznek egyéb versenyeket, ezek közül a skandináv versenyek várhatóan komolyabb nemzetközi (értsd USA) jelenlétet is be fognak vonzani. Ezen versenyek közül sokra nem elég jelentkezni, hanem valamilyen kvalifikációs rendszer szerint lehet bejutni rájuk. Ezek lehetnek nagy versenyeken elért eredmények, vagy önmagában egy magas player rating.
 
Ugyan nem gondolom, hogy ezek a versenyek egyelőre nekünk valóak lennének, de soha nem lehet tudni. Ebben a tekintetben érdemes a külföldi országok golfos oldalait nézegetni.

 4)      Európa Bajnokság

 EB-t minden páros évben rendeznek, így 2014 sem lesz ezalól kivétel. A verseny augusztus 18 és 24 között kerül megrendezésre a svájci Genf városában.  A versenyről már most elég sokat lehet tudni, az információk mind elérhetőek a http://edgc2014.discgolf.ch/wp/ oldalon.
 
Fontos, hogy a szervezők jelentkezéseket csak az egyes országok képviselőitől fogadnak el, Magyarország esetében ez én vagyok.A versenyen való induláshoz az egyes országok kvótákat kapnak, Magyarország nagyon valószínű, hogy 3 versenyzőt küldhet a versenyre.A saját kiválasztási kritériumainkkal kapcsolatosan hamarosan küldök egy tájékoztatót. A jó hír az az, hogy habár már április végéig be kell fizetni a versenyzők nevezési díjait, azt  hogy az adott pozíciót ki foglalja majd el, csak június 15-ig kell megmondani. 

  A fentiekkel kapcsolatosan egyéb infok tekintetében lehet engem zaklatni, vagy időközönként megnézni a weboldalt. Ha akármelyik versennyel kapcsolatban pontosabb információt tudok meg, akkor azt közzéteszem a weboldalon.

 Dani
dani@disc-golf.hu