Felhasználói név:
Jelszó:

Fórumozni szeretnél?
Ha szeretnél a fórumba írni, küldj egy levelet az oldal webmesterének, aki küldeni fog egy belépési kódot!
2013.02.11.
Disc golf versenynaptár és tudnivalók 2013-ra
Ezen cikk azon golfosoknak szól, akik a hétvégi hobbi játékon túlmenően fontolgatják azt is, hogy a tudásukat más golfosokkal is összemérjék, és átéljék a versenyeken való indulás semmivel össze nem hasonlítható izgalmát. Ebben a tekintetben szeretnék egy olyan átfogó képet adni a 2013-as versenyhelyzetről, amely alapján mindenki ki tudja választani a tudásának, megszállottságának, szabadidejének, és különböző egyéb erőforrásainak megfelelő versenyt. A cikk terjedelmes, de informatív, így kérjük szánj egy kis időt az elolvasására!
A 2013-ban elérhető versenyeket az alábbi kategóriákba sorolnám:

1) helyi versenyek, Spiritus Disc Golf Park házi bajnokság
2) MFSZ országos bajnokság
3) Austro-Hungaro Tour
4) Egyebek

Helyi versenyek
Az első és a második Kanyon Open népszerűségének hullámait meglovagolva a 2013-as évben is lesznek hasonló kaliberű, handicap rendszerben lebonyolított félnapos versenyek. Ezen versenyeken egy névleges nevezési díj ellenében bárki elindulhat, sőt kifejezetten azzal a céllal szervezzük őket, hogy a sportággal még csak most ismerkedő, vagy ismerkedni vágyó emberek is kipróbálhassák magukat. Ezek a versenyek jó eséllyel a Spiritus Disc Golf parkban lesznek megrendezve, és igyekezni fogunk legalább 4-5 héttel előre meghírdetni őket.

Spiritus Disc Golf Park Házibajnokság
A 2013-as év egyik nagyszabású eseménye a Spiritus Disc Golf Park több fordulós házi versenye lesz. A nevezett résztvevőknek általuk tetszőlegesen választott időpontokban, de március vége és október vége között legalább 10 kört kell lejátszaniuk a Spiritus Disc Golf Parkban, az elért eredményeiket egy on-line adatbázisba fel kell tölteniük. A sorozat végén eredményhírdetésre kerül sor, amelyben több kategóriában is díjazzuk a résztvevőket, így pl. díjat kaphat a legnagyobb javulűást elérő versenyző, vagy a legjobb javuló tendenciát elérő versenyző is. A házibajnokság pontos versenykiírását és szabályait a disc-golf.hu oldalon fogjuk közzétenni hamarosan.

MFSZ Országos Bajnokság
A Magyar Frizbi Szövetség szervezésében kerül megrendezésre a 2013-as év országos bajnoksága. A bajnokot három verseny összesített eredménye alapján hírdeti ki a szövetség, azzal, hogy a három versenyen elért eredmény közül csak a kettő legjobb számít. A versenyeken egy, a Magyar Frizbi Szövetségnél történő versenyregisztrációt követően bárki elindulhat.

A versenyek időpontjai az alábbiak:
1. forduló, augusztus 3-4, Őriszentpéter
2. forduló, október 5-6, Budapest, Hajógyári sziget
3. forduló, november 2-3, Budapest, Spiritus Disc Golf Park

Az országos bajnokság részletes kiírását, a jelentkezés feltételeit a disc-golf.hu és a www.frizbi.hu oldalakon fogjuk közzétenni.

Austro-Hungaro Tour
A közép-kelet-európai régió legfontosabb disc golfos eseménye az AHT, egy versenysorozat, amelyet 2004 óta azzal a szándékkal rendeznek meg, hogy a régiónkban élő versenyzőknek olcsó, de kompetitív és színvonalas lehetőségeket nyújtson a golfozáshoz. A versenysorozat 2004-ben 5 versennyel indult (amelyből egyet Magyarország rendezett), idén viszont már 11 esemény neve kezdődik az AHT 2013 előtaggal, kettőt ráadásul mi mondhatunk magunkénak.  A versenyeken történő indulás bárki számára megengedett, azonban a rájuk történő jelentkezéshez szükséges egy egyszeri, teljesen ingyenes regisztrációs folyamat lebonyolítása. Ezt az osztrák disc golfos portál, a discgolf.at oldalain keresztül lehet megtenni, a http://www.discgolf.at/wordpress/?page_id=2143 címen egészen pontosan. Fontos, hogy a versenyekre maximum 72 ember jelentkezhet, érkezési sorrendben.

Ezen versenyek közös jellemzői a szuper hangulat, a zökkenőmentes és minőségi lebonyolítás, a változatos és kihívó pályák, és az, hogy a versenyek dobogósai az európai élmezőnyben is megállnák a helyüket, így a színvonalra sem lehet panasz.

A versenyek az alábbi időpontokban és helyeken lesznek. Minden egyes verseny előtt 2-3 héttel a disc-golf.hu-n egy cikkben tájékoztatunk az egyéb tudnivalókról.

 • Március 22-23, Kiahgrabn Open, Pich bei Wels, Ausztria
 • Április 6-7, Austrian Open, Ottensheim, Ausztria, egyben Osztrák Nemzeti Bajnokság is.
 • Május 25-26, Hebalm Open, Hebalm/Packsattel, Ausztria
 • Június 8-9, Castleland Open, Eisenstadt, Ausztria
 • Június 28-29, Strudengau Open, Sankt Thomas bei Blasenstein, Ausztria
 • Július 20-21, Diamond Open, Tragwein, Ausztria
 • Augusztus 3-4, Őrség Open, Őriszentpéter, Magyarország (egyben az országos bajnokság első fordulója is)
 • Augusztus 16-17, Schmitten Open, Zell am See, Ausztria
 • Szeptember 7-8, Schöckl Open, Graz, Ausztria
 • Október 5-6, Óbuda Open, Hajógyári Sziget, Budapest (egyben az országos bajnokság második fordulója is)
 • Október 19-20, Mudbowl, Wagrain, Ausztria

Egyebek
Ugyan nem túl tiszteséges módon eljárva számos rangos verseny szervezőivel szemben, de a tobzódást elkerülendő a többi elérhető versenyt az egyebek kategóriájába soroltuk.

Ezek közül mindenképpen említésre méltóak a Csehországban és Szlovákiában megrendezendő versenyek, amelyeken nem ritka a magyar részvétel. A teljesség igénye nélkül pl. minden év júliusában, a szolvákiai Smolenice kastélyparkja ad otthont egy méltatlanul kevés versenyző által látogatott  tornának, a Smolenice Opennek. Véleményem szerint ugyanis ez a régió legszínvonalasabb, és legjobb disc golf pályája, amely gyakorlatilag változtatás nélkül adhatna otthont egy európa bajnokságnak is: minden van benne, ami kell, távolságok, tavak, erdők, emelkedők, rövid technikás lyukak, és mindez egy meseszép kastély parkjában. De ugyanígy szót kell ejteni a prágai Letna parkban megrendezett tornáról is, amelyet az elmúlt időben elkezdtek Németország legjobb golfosai is látogatni.

A golfos szezon elindulását követően, azaz gyakorlatilag áprilistól szinte minden hétvégén lehet találni európában olyan versenyeket, amin a vállalkozóbb kedvűek kipróbálhatják magukat. Ezen versenyek egy részére csak komoly kvalifikációs kritériumok teljesítése után bekerülni, de a legtöbbjükre szinte szabadon jelentkezhet bárki.

A legelszántabbak figyelmébe ajánljom a www.discgolf.at weboldalon található Turnierkalender, azaz versenynaptár menüpontot, amely elég jól összeszedi, hogy egy adott nyári hétvégén mik azok a golfversenyek, amelyeken el lehet gondolkozni.

Sok sikert az évhez!


dani@disc-golf.hu