Felhasználói név:
Jelszó:

Fórumozni szeretnél?
Ha szeretnél a fórumba írni, küldj egy levelet az oldal webmesterének, aki küldeni fog egy belépési kódot!
2012.10.08.
Budapest Open 2012 - így látta a TD
Ahogy az idei  AHT cím egyik várományosa, Otfried Derschmidt bölcsen megjegyezte: " az időjárás a budaoest openen mindig sokkal jobb, mint az előrejelzett", kb. 5 perccel az eredményhírdetés lezárása után megjelentek az első esőcseppek az égen, és Budapestet hamarosan egy zápor árasztotta el. De azt megelőzően az egész hétvégén át tökéletes disc golfos időnek örvendhetett az a közel 40 versenyző, akik idén ellátogattak az AHT 10. állomására, a Hajógyári szigetre.
Habár a létszám nem döntögetett rekordokat, sajnos sem a horvát, sem a szlovák barátaink nem tudtak részt venni a versenyen, a közel 40 fős létszám miatt kellemesen, és várakozás nélkül tudták a versenyzők lejátszani a lyukakat. A pálya a tavalyihoz képest változatlan maradt, azonban a folyamatosan változó növényzet miatt voltak olyan lyukak, ahol az 56-os PAR számú pálya új kihívások elé állította a versenyzőket.

Mivel ezen a pályan elég kevés kötelező birdy lyuk van, az első körben egyik játékos sem tudott nagyon kiemelkedő eredményt mutatni a férfiak között. Egy kb. nyolcas csoport egy picit meglépett ugyan a mezőnytől, ők játszottak 60 alatt, de eze alapján még akármi is lehetett a végeredmény. Az első kört a burgenlandi Mike Bischof-Horak zárta a legjobban az 55-ös (-1) eredményével, de a sarkában David Wojak (56) és Bernd Wender (56) mellett ott voltak az idei AHT győzelem két nagy várományosa, Otfried Derschmidt (58) és Günther Kaimberger (58) is. Megjegyzendő, hogy Otfrieda csapattársai legnagyobb megelégedésére saját magának és a cspatának is begyűjtöttegy 2 pontos büntetést, amikor is rossz sorrendben játszották le a lyukakat.

A hölgyeknél Katharina Gusenbauer és a junioroknál Kazai Bálint már az első kör után megmutatta, hogy ki a főnök, az előbbi egy csodálatos 62-es kört játszva és a nagy rivális Irmgard Derschmidtet 5-el megelőzve, illetve Bálint egy 67-es körrel szintén 5 pontot verve Versics Danira, a közvetlen riválisára.

A második körben a játékosok nagy része javítani tudott, azonban ez a tendencia nem igazán érvényesült az élmezőnyben. Günther Kaimberger (55) és Otfried Derschmidt (56) feljöttek az első kártyára, letolva ezzel onnan David Wojakot és Bernd Kolmanz-ot. A lányoknál, és a juniorok mezőnyében tovább erősödött az eddigi dominancia, és a verseny végéig megmaradt az a vezetés, amit a legjobbak eddig összegyűjtöttek. Katharina teljesítményének elismeréseknt megjegyzendő, hogy a második kört követően az összetett 11. helyen állt.

A harmadik körre egy kellemes budapesti kocsmaétteremben eltöltött estét követóen került sor, és végre eljött az ideje annak, hogy az igazán jók megmutassák, hogy miért igazán jók. Günther és Otfried gyakorlatilag behozhatatlan előnyre tettek szert az 51-es (-5) köreikkel, és megmutatták, hogy ezen a pályán is lehet 6 birdie-t dobni. Ők ketten egyébként összesen 11 lyukat birdie-ztek le a 18-ból, ami akár azt is jelenthetné, hogy a pályacsúcs akár 45 is lehetne ... A peloton mindenesetre 4-5 ponttal lemaradt mögöttük, és köztük a csata már csak a harmadik helyért folyt.

Mivel a versenyzők összesen 36-an voltak ekkorra, a versenyszervező úgy döntött, hogy mindenki bejut a döntőbe, ezzeláltalános lelkesedést váltva ki az ottlevők között. A döntő egy új lyukkal kibővülve összesen 9 lyukas volt, és a férfi mezőnyben egy nagyon izgalmas és fordulatos csatát hozott.

A döntő ötödik lyuka (4-es lyuk) előtt Otfried kettő ponttal vezetett Günther előtt. A 125 méter hosszú lyukat mindketten 3 dobásból teljesítették, majd felkészültek a hatodik lyukra. Otfriednak itt komolyan meggyűlt a baja a fákkal, amíg Günther dobása akadálytalanul repült a kosár közelébe, így Günther egy lyuk alatt behozta a lemaradását. Azonban az öröm nem tartott sokáig, ugyanis a döntő 7. lyukán (#6-os verseny lyuk) Otfried mértani pontossággal helyezte a kosár közelébe a drive-ját, amíg Günther kénytelen volt egy telibe talált fa nyomait letörölgetni a driverjéről. Kettő lyukkala vége előtt így megint a graz-i röplabdás volt a nyerő helyen. Következett a a 17-es lyuk, amit mindketten lebirdieztek, majd jött a 18-as. Günther itt mutatta meg, hogy még ilyen kiélezett helyzetben is képes hidegvérrel játszani, ugyanis akárcsak 3 alkalommal előtte a rendes körök folyamán, a döntőn is megdobta kettőből a 18-as lyukat. Otfried azonban rontott, és egy kihagyott 9 méteres putt után szétdobásra kényszerült Günterrel.

Mivel eddigre a legtöbb kosarat már beszedtük, egy új, a kilences lyuknak egy módosított változata lett a szétdobás helyszíne. A két játékossal egyetértésben ezen új lyuk, majd ha nem lenne győztes akkor a normális nyolcas lyuk lejátszására került volna sor, majd ha még mindig nincs győztes, akkor ismét vissza ehhez az új lyukhoz, ahol az a játékos nyerte volna a versenyt, akinek az első dobása közelebb esik le a kosárhoz.

A szétdobás szerencsére legalább olyanizgalmasra sikrült, mint a rendes döntő: mindkét játékos hozta a kötelezőt, és egy szuper lapos, hosszú egyenes dobás után, egy könnyű upshottal a kosár közelébe kerültek, és hidegvérrel fejezték be háromból az elsőt. A nyolcas lyukon Günthernek lett volna lehetősége, hogy eldöntse a versenyt, de a kihagyott 13 méteres puttja után Otfried ügyesen tudta korrigálni a nem tökéletes drive-ját, és megintcsak fej fej mellé kerültek a játékosok. Jöhetett a CTP: A két dobás szinte tükörképe volt egymásnak, a balkezes Otfried dobása balra ment ki a fák között majd jobbra kanyarodva vissza esett a fariway közelébe, míg Günther esetében ugyanez történt a másik oldalon. Az első szemle után nyilvánvalóvá vált, hogy itt többre lesz szükség, mint kb. egyméteres lépésekre, ahhoz hogy eldöntsük ki van közelebb, ergo egy segítőkész versenyző kocsijűából előkerült egy mérőszalag. A m hivatalos mérés eredménye pedig Günthert hozta ki győztesnek, aki nagyjából 50 centivel tudott közelebb dobni a kosárhoz, mint Otfried. Így Günther vihette haza a Budapest Open híres vándordíját - illetve pontosítok, ha Otfried magával hozta volna, akkor Günther vihette volna haza, de így csak a következő versenyen kapja meg -, amelyet ha valaki 3szor elnyer, akkor örökre megtarthatja. űűűűű

A verseny végeredménye elérhető a http://www.discgolf.at/wordpress/?page_id=1965 oldalon. 

Külön köszönet azoknak, akik segítettek mind szombat, mind vasárnap reggel a kosarak felállításában és kihordásában (Jesztl József, Bak Laci, a Kazai család, Versics Dani, Hatvani Róbert és Petri Dávid).