Felhasználói név:
Jelszó:

Fórumozni szeretnél?
Ha szeretnél a fórumba írni, küldj egy levelet az oldal webmesterének, aki küldeni fog egy belépési kódot!
2015.11.05.
CEDGC és egyebek
Jövő évtől új verseny tűnik fel régiónkban Central European Disc Golf Championships néven, erről és még néhány frissen alakuló tourról gyűjtöttünk össze egy adag információt.

Szlovák kezdeményezésre jövőre debutál a Central European Disc Golf Championships, amely a lengyel-cseh-szlovák-osztrák-magyar-szlovén-horvát bázisra építve próbálna létrehozni egy magas presztízsű versenyt.

Ami ezzel kapcsolatban friss infó, hogy a bid allocationt most szavazták hivatalossá az országok képviselői, tehát most már lehet tudni ki hány helyet kap. Ez a következőképp alakul:

A 72 spotból 48 MPO (open), 16 FPO (női) és  8 MJ1 (junior), az egyes kategóriákon belül pedig a spotokat háromféleképp lehet megszerezni: 

  •          Automatikusan spotot kap az adott kategóriában a 7 fent említett ország legmagasabb PDGA rantinggel rendelkező x versenyzője, ahol x MPO/FPO/MJ1 kategóriában 25/8/8.
  •          Minden országos szövetség kap y spotot az egyes kategóriákban ahol y MPO/FPO/MJ1 esetén 3/1/0.
  •          A verseny szervezője wildcard lehetőség biztosíthat z embernek, ahol z MPO/FPO/MJ1 esetén 2/1/0.

  

Tehát a jelenlegi PDGA rating állása szerint Magyarországról automatikusan spotot kapna az első pont alapján Hatvani Dániel és Furka Róbert, mert benne vannak a 7 ország 25 legmagasabb ratinggel rendelkező open játékosában, illetve Kazai Bálint, mert benne van a 7 ország 8 legmagasabb ratinggel rendelkező junior játékosában. Ezen kívül az MFSZ delegálhatna 3 versenyzőt MPO és 1 versenyzőt FPO kategóriában. Hogy ez a 3+1 versenyző milyen szempontok alapján lesz kiválasztva arról majd az MFSZ és/vagy a frissen megalakuló Disc Golf Szakmai Bizottság dönt.

A fentieken kívül minden ország versenyzője automatikusan várólistára kerül, az ott elfoglalt helyüket a PDGA ratingük dönti el, így visszamondás esetén van lehetőség még bekerülni.

A további menetrend: november 30-éig van lehetőség a TD-knak pályázni a verseny rendezéséért, így a helyszín valószínűleg év végére el lesz döntve. Januárban történik a szelekció első pontjának kivitelezése, ezzel kapcsolatban fontos infó, hogy az év végi rating eredmények lesznek a mérvadóak, addig még lehet hajtani és bekerülni a top 25-be (illetve aki már bent van addig vigyázzon oda J). Ezután a szövetségeknek márciusban kell megadni mely versenyzőket delegálják, a versenyt pedig májusra tervezik a szervezők, másodlagos opcióként a szeptember vége/október eleje van terítéken.

 

Pár szó még két frissen debütáló rendezvénysorozatról, mely minket annyira (még) nem érint:

Disc Golf World Tour: Jussi Meresmaa Discmania tulajdonos nevéhez fűződik a DGWT megalapítása, melynek érdekessége, hogy egyetlen divízió lesz csak, illetve a 6 állomásból 3 Európában lesz megrendezve (a legközelebbi tőlünk nem messze, Csehországban). Jussi neve garancia a minőségre és a profi szervezés mellett hatalmas média tudósítás várható a versenyekről. A négyszeres regnáló világbajnok Paul McBethet már sikerült elcsábítania az összes állomásra, Discmanias kötődése miatt Simon Lizotte is várhatóan résztvevő lesz, így a DGWT nagyon komoly kihívónak tűnik az összes jelenleg futó disc golf rendezvénysorozat számára.

American Disc Golf Tour: Egy picit kevesebb felhajtást kapott az ADGT, melynek egyértelműen legnagyobb erőssége, hogy sikerült megszerezniük maguknak az egyesült államokbeli ESPN csatornát szponzornak, ezzel a média tudósítás teljesen új értelmet nyert. A sztenderdeket tekintve azonban szembe mernek menni a PDGA-val, már ami az elfogadott korongokat és kosarakat illeti. Ez egy merész húzás, és kérdés mennyire tenne jót a sport jövőjének, más sportágakban volt már ilyenre példa. Egyelőre nincs jel arról, hogy a top játékosok közül hányan választják ezt a tourt, mindenesetre az ESPN közvetítés mindenképp hatalmas fegyver a kezükben, így ígéretesnek hangzik.

Gergő